Windkracht 6 vervangt windmolens langs Bernhardweg-West

VLISSINGEN-OOST – Automobilisten die van Walcheren richting Westerscheldetunnel rijden of andersom zien al drie maanden drie windmolens langs de weg liggen. De drie windmolens van Windkracht 6 zijn in augustus ontmanteld.

Het energiebedrijfje van de Nieuwlandse agrariër Jan Crucq, op wiens grond de drie molens staan, en diens zwager Adri Roelse zet drie, nieuwe, krachtiger turbines terug. De oude windmolens hebben Roelse en Crucq verkocht. De ‘huizen’ van die energiebronnen liggen er nog steeds, omdat het plannetje van de koper om ze in Ierland te ‘vermarkten’ spaak liep.

Maar de oude molens zullen binnenkort worden weggehaald, omdat de voorbereidingen voor plaatsing van de nieuwe in volle gang zijn, meldt Roelse. Een aannemer verwijdert de fundering van de oude molens, zodat het terrein klaar is voor drie nieuwe, iets hogere, maar veel krachtiger turbines.

De nieuwe molens worden maar drie meter hoger (‘hoger dan honderd meter is niet toegestaan in het bestemmingsplan’) dan de oude, maar leveren bijna twee keer zoveel stroom. Roelse: ,,Dat komt doordat er veel grotere rotorbladen aan de molens komen. Bovendien zijn de turbines technisch beter geworden. De aandrijving via een tandwielkast is bijvoorbeeld vervangen door minder onderhoudsgevoelige magneten.”

‘Dikke verdubbeling’

De ontmantelde molens leverden tot 0,9 megawatt per uur. De nieuwe molens zouden 2,3 megawatt kunnen leveren. ,,Dat halen ze niet helemaal omdat ze niet op de ideale afstand van elkaar staan. Voor het veranderen van de afstand zou een bestemmingsplanwijziging nodig zijn. Dat zou zoveel tijd kosten dat de subsidie voor het opwekken van natuurvriendelijke energie lager is, de rente voor een lening bij de bank hoger en de afzetprijs onzekerder. Dus zijn we blij met een dikke verdubbeling van de jaarlijkse opbrengst tot elf miljoen kilowatt”, legt Roelse uit.

De over de Bernhardweg (provinciale weg N666) rijdende automobilisten kunnen de komende tijd onder meer nog mensen aan het werk zien  die heiwerkzaamheden voor de nieuwe bijna honderd meter hoge turbines verrichten. De eerste maanden van volgend jaar is er weinig zichtbaar. ,,Maar dan wordt wel druk gewerkt aan de voorbereidingen voor onder meer de interne bekabeling en de aansluiting op het netwerk.”

Als het werk volgens schema verloopt, verrijzen de drie nieuwe windmolens volgend jaar april. Ze draaien eerst twee maanden proef om vervolgens vanaf 18 juni volle bak stroom te leveren. Een trotse Roelse: ,,Onder meer aan het University College Roosevelt, dat graag groene stroom van een lokale producent afneemt.”

Artikel van Rene Hoonhorst pzc.nl